Örtte

Kinesiska örttebehandlingar:

Kinesisk traditionell kinesisk medicin uppmärksammar ”kombinationen av himmel och människa”. Om naturen och himmelska kroppar är ett stort universum, kan människokroppen betraktas som ett litet universum. Jorden har latitud och longitud, och människor har meridianer. Jorden har floder, människokroppen har blod, naturens rymder är överallt, och det finns också ett stort antal olika rymder i människokroppen. Förändringar i miljön runt rymderna kan påverka förändringar i kroppens interna materia och energi.

70% av materialet i rymden är vatten och 70% av kroppen är också vatten och det finns i människokroppen i form av blod, kroppsvätska, magsaft, tarmvätska, svett etc.

Naturkatastroferna som översvämningar, tyfoner, kraftiga regn, blixtnedslag, åska, snöstormar, torka, vulkanutbrott är i själva verket orsakade av ojämn fördelning av vatten i det naturliga utrymmet. För mycket vatten är översvämningar och snöstormar, när det blir för lite vatten kommer torka, bränder, skogsbränder och så vidare.

Human patologi är densamma, på grund av att den ojämna fördelningen av kroppens vatten och energi och obalans i kroppens fysiologiska tillståndsändring inträffar, vilket resulterar vidare i olika sjukdomstillstånd.

För behandling av sjukdom utgår vi i huvudsak genom att titta på tungan för att diagnostisera obalans av vattenhaltig fluid och energi metabolism, sedan justerar vi fördelningen av vatten och energi, så att kroppen återgår till fysiologisk balans, för att till sist uppnå ändamålen av sjukdomsbehandling. Den punkt vi vill betona är att vi inte behandlar sjukdomar, utan reglerar balansen i fysiologi.

Vår örtte kännetecknas av:

Ett premium urval av naturliga örter

Enkel medicinering

Mycket små mängder läkemedel om ca. 0,1 g — 0,8 g

Inga toxiska biverkningar

Traditionell kinesisk medicin i portionspåsar av pulverform

Blandas i kokande vatten

Ingen uppenbar smak

Kan drickas som te

Lätt att bära

Lämplig för både unga och gamla.


Livsfilosofin Harmoni mellan himlen och människan

I det gudomliga landet Kina har folket sedan antiken följt livsfilosofin ”Harmoni mellan himlen och människan”. De menar att den mänskliga kroppen är ett litet universum, som i samspel med den stora kosmiska kroppen kan bevara samma hälsa som det stora kosmos. De anser att den mänskliga kroppen kan erhålla hälsa på ett naturligt sätt enligt Tao, lagen om kosmos. I Boken om Föränderlighet sägs att ”Så som himlens rörelser är energiska, så måste människan outtröttligt följa efter”. I detta påstående finns ett kinesiskt tecken vars uråldriga mening betyder ”använda”, och människan bör använda och följa lagarna om denna kosmiska rörelse. Talesättet ”Harmoni mellan himlen och människan” innehåller ett annat tecken – Tao, som är lagen om kosmos. Detta är den grundläggande idén om hälsa i antikens Kina.

Den traditionella kinesiska medicinen är flera tusentals år gammal och mycket omfattande. Den inbegriper kinesiska medicinalväxter, material från kinesiska örter, samt gamla kinesiska recept. Traditionell kinesisk medicin använder sig av växter, men även andra preparat från djurriket används som medicin. Exempel på dessa är bland annat galla från orm, rådjurshorn, skaldjur, pärlor och musslor, drakben och magnetiska stenar. Dock är medicin från växtriket det som används mest och därför heter den berömda läkarboken som innehåller många recept ”Örtmedicin”. Den traditionella kinesiska medicinen har gjort och fortsätter att göra en mycket stor insats för det kinesiska folket. Erfarenheter av mediciner har lett till tre viktiga principer.

1. Förbud mot vissa kombinationer av mediciner

En del mediciners effekt motverkar varandra och kan bidra till att medicinens verkan minskar eller ger upphov till giftiga biverkningar, därför får man inte använda dem samtidigt.

2. Förbud för gravida kvinnor

Detta för att undvika missfall, samt det faktum att de flesta gravida kvinnor har relativt sämre motståndskraft och mindre kapacitet mot vissa mediciner.

3. Förbud mot viss mat i samband med medicin

Viss mat förhöjer medicinens effekt, medan en del mat ihop med vissa mediciner motverkar varandra. Bland annat är det förbjudet att äta ginseng och rättika tillsammans, likaså lakrits och silverkarp. En del medicin är förbjuden att inta ihop med purjolök eller vinäger. Vid en del kroniska sjukdomar får man ej äta viss mat tillsammans med medicin, exempelvis rå, kall,
och fet mat. Patienter med hudsjukdom är förbjudna att äta fisk, räkor, gåskött och starkt kryddad mat.


Matbehandling

Redan på den gamla tiden hade människorna upptäckt att flera slags mat kunde användas som medicin, och att många mediciner kunde användas som mat. Det finns inte så stora skillnader mellan de två. Detta är grundteorin för att mat och medicin har samma ursprung, och det är också grundteorin för matbehandling. Maten ska inte bara vara näringsrik och förebygga och behandla sjukdom, den ska dessutom stärka kroppen samt förlänga livet.

Mat är en mycket viktig del av människors dagliga liv. Kost enligt Tao betonar vikten av harmoni med himlen, och att om man äter efter Taos råd kan det ge god hälsa. Hur uppnår man då detta? Enligt Taos hälsoregler kommer vi till definitionen om hur ”harmonisk hälsa bevaras enligt Tao”. Detta innebär att när maten väl är i munnen är det viktigt att hålla med och att handla i harmoni med den mänskliga kroppen. När man upplever matens sanna och ursprungliga smak i munnen, kan maten verka naturligt och handla efter den mänskliga kroppen.

Om någon behöver behandlas, så ska man i första hand använda sig av dietisk terapi, dvs. matbehandling. Om den dietiska terapin inte får någon effekt, då kan man försöka att bota med medicin. Det är alltid bättre att använda mat istället för medicin. Om man använder stora mängder gift för att behandla sjukdom, så tar man bort 6/10 av sjukdomen, normala mängder gift för att behandla sjukdom tar bort 7/10 sjukdom, lite gift för att för behandla sjukdom tar bort 8/10 sjukdom, och inget gift för att behandla sjukdom tar bort 9/10 sjukdom. Att använda spannmål, kött, frukt och grönsaker för att behandla sjukdom, tar bort sjukdomen helt hållet. Detta är den tidigaste matbehandlingen. Viss mat är inte bara mat, utan också medicin – mat fungerar som medicin.