Enligt Nationalencyklopedin anses 25–50 % av västvärldens mediciner innehålla växtsubstanser eller molekyler som har bildats av eller kopierats från växtämnen. Många västländer använder dessutom örtmedicin som ett komplement till den konventionella vården.
Världshälsoorganisationen, WHO, har beräknat att cirka 80 % av alla människor på jorden använder sig av traditionell örtmedicin i stället för skolmedicinens läkemedel.
Inom traditionell kinesisk medicin är örtmedicin en viktig behandlingsmetod som har använts i tusentals år, ofta i kombination med akupunktur. Örterna intas ofta som ett örtte, eller snarare en infusion då kokande vatten hälls på örterna så att de verksamma substanserna kan frigöras.
På Kinesiska Hälsokliniken diagnosticerar jag vilken obalans som orsakar patientens ohälsa. Jag behandlar detta så att fördelningen och flödet av vätska och energi återställs. Kroppen kan då återgår till fysiologisk balans och ett hälsosamt tillstånd.
Om örtte behöver ingå i behandlingen skriver jag ett recept på skräddarsytt örtte som kan köpas på kliniken. Örtbehandlingen följs upp för att vid behov kunna justera örtblandningen efter den pågående läkningsprocessen.
Kinesiska Hälsoklinikens örtte kännetecknas av:
- Ett premiumurval av naturliga örter
- Enkel medicinering
- Mycket små mängder läkemedel om ca 0,1 g – 0,8 g
- Inga toxiska biverkningar
- Traditionell kinesisk medicin i pulverform i portionspåsar
- Blandas i kokande vatten
- Kan drickas som te
- Lämpligt för både unga och gamla.
Den traditionella kinesiska medicinen är tusentals år gammal och mycket omfattande. Den inbegriper kinesiska medicinalväxter samt gamla kinesiska recept. Traditionell kinesisk medicin använder sig av växter, men även andra preparat från djurriket används som medicin. Exempel på dessa är bland annat galla från orm, rådjurshorn, skaldjur, pärlor och musslor, ”drakben” och magnetiska stenar. Dock är medicin från växtriket det som används mest och därför heter den berömda läkarboken som innehåller många recept kort och gott ”Örtmedicin”.
Erfarenheter av örtmediciner har lett till tre viktiga principer:
1. Förbud mot vissa kombinationer av örtmediciner
En del örtmediciners effekter motverkar varandra och kan bidra till att medicinens verkan minskar eller ger upphov till biverkningar, därför får man inte använda dem samtidigt.
2. Förbud för gravida kvinnor
Detta för att undvika missfall och för att de flesta gravida kvinnor är känsligare än vanligt och vissa örtmediciner då kan vara skadliga.
3. Förbud mot viss mat i samband med medicin
Viss mat förhöjer örtmedicinens effekt, medan en del kombinationer av mat och örtmediciner motverkar varandra. Bland annat är det förbjudet att äta ginseng och rättika tillsammans. En del örtmedicin är förbjuden att inta ihop med purjolök eller vinäger. Vid en del kroniska sjukdomar får man ej äta viss mat tillsammans med örtmedicin, exempelvis rå, kall och fet mat. Patienter med hudsjukdom är förbjudna att äta fisk, räkor, gåskött och starkt kryddad mat.
Matbehandling
Kosten är mycket viktig inom traditionell kinesisk medicin. Sedan länge vet man att olika slags mat kan användas som medicin. Grundteorin är att det inte finns så stora skillnader mellan mat och medicin eftersom de har samma ursprung, och det är också grundteorin för matbehandling. Maten ska vara näringsrik, förebygga och behandla sjukdom, stärka kropp och själ samt förlänga livet.
Om någon behöver behandlas mot någon sjukdom eller något besvär ska man i första hand använda sig av dietterapi eller kostterapi, det vill säga matbehandling. Om matbehandlingen inte får någon effekt, kan man försöka att bota med medicin. Det är alltid bättre att använda mat istället för medicin om det är möjligt. Viss mat är inte ”bara” mat utan fungerar också som medicin.